Zupa pho – oryginalny przepis

Wśród tradycyjnych wietnamskich potraw nie może zabraknąć zup.

Ulubioną zupą Wietnamczyków jest zupa pho. Poniżej przepis.

Składniki:

– zupa: korzeń imbiru, anyż, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1,5 kg wołowiny z kością, 150g wołowiny na befsztyk, laska cynamonu, 1 cytryna, makaron ryżowy, sos rybny, pieprz i sól
– dodatki: kiełki fasoli, 4 cebule dymki, świeża kolendra, 2 papryczki chili, 1 limonka

Przygotowanie:

Cebulę przekroić na pół i wraz z imbirem podsmażyć na suchej patelni do uzyskania ciemnego koloru. 1,5 kg wołowiny pokroić na kawałki i wrzucić do garnka (wraz z kością). Do garnka wrzucić też podsmażoną cebulę i imbir, także anyż, ząbki czosnku i cynamon. Całość zalać 3l wody i zagotować. Gotować na małym ogniu około 2h.

Zebrać z powierzchni tłuszcz. Wyjąć mięso, pokroić na małe kawałki (kości wyrzucić). Rosół odcedzić, a następnie z powrotem wrzucić do niego mięso. Całość ponownie zagotować – doprawić solą i pieprzem. Dodać sos rybny i sok z cytryny.

Wołowinę na befsztyk pokroić w cieniutkie plastry. Przygotować makaron ryżowy.

Makaron włożyć do miseczek, jak również surową wołowinę i zalać rosołem. Dodać kiełki fasoli, pokrojone dymki i papryczki chili (bez pestek) oraz posiekaną kolendrę.

Podawać z cząstką cytryny.

Jest to zupa rozgrzewająca o niezwykłym aromacie i smaku. Wszystkie składniki potraw wietnamskich doskonale się uzupełniają, dlatego nie wolno pominąć ani jednego. Przygotowanie wyżej opisanej zupy trwa około 2,5h (trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że pierwsze gotowanie trwa 2h).

Wietnamczycy zupę pho jedzą o każdej porze dnia.